Vida vär(l)den

Nu i början av september upptar valen till riksdag, landsting och kommun allt fokus i media. När du läser detta är det kanske dess konsekvenser som diskuteras livligt.

Hur det än går finns det en tydlig tendens som inte är isolerad. I hela västvärlden växer en nationalistisk våg. Man ifrågasätter globalism, EU och frihandel. Inte så sällan finns där ett tydligt stråk av främlingsfientlighet. ”Vi-och-dom-tänkandet” tar stort utrymme på bekostnad av medmänsklig inlevelse och samförstånd.

Men det där med nationer är ju inte särskilt gammalt. Tidigare var det mindre maktcentra lokalt och kanske regionalt. Allt i en värld som var väldigt stor, även om vi säkert alltid värnat om dem som är oss närmast.

Historia kan vara väldigt intressant, och de stunder jag inte jobbat i sommar har det hänt att jag fått lära mig lite mer. Det finns flera bra dokumentärer på SVT-play. Flera av dem handlar om vikingarna som rörde sig över stora delar av världen. Men redan ännu tidigare var det globala inflytandet stort. En serie om Orkneyöarna berättar om avancerade stenåldersfynd som är före Stonehenge och samtida med tidigaste egyptiska högkulturer.

När vi var i Bohuslän tittade vi på hällristningar som huggits in i bergen under bronsåldern. Det finns liknande på mycket närmare håll. Alla bär de tecken på inflytande från platser och kulturer mycket längre bort än jag hade anat i min vildaste fantasi. Trots att de var begränsade till enkla båtar och apostlahästarna levde de med intryck från hela världen.

Idag är det bara klimatsamvetet och begränsade egna resurser som hindrar oss att se hela världen med egna ögon. Och vid datorn kan vi blixtsnabbt nå en människa på andra sidan jorden. Ändå byggs det nya murar mellan människor.

Eller kanske just därför? Många blir kanske skrämda av de oändliga perspektiven och behöver lite snävare ramar för att känna sig tryggare. Men måste andra folk bli våra fiender för det?

Den Gud vi tror på älskar alla människor och Jesus kom till oss för att rädda alla som vill ta emot hans kärleksgåva. Ett av de mest kända bibelorden lyder

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Johannesevangeliet 3:16

Alla kulturer, genom alla tider, har någon form av religion. Gud försöker dra alla människor till sig. Hur vilsna vi än kan vara, så finns där ett grundläggande frö från honom. Därför tror jag att den som upptäcker Jesus kommer att känna att man hittat hem. Med en sådan trygghet behöver vi inte bygga rädslans murar, utan öppna oss för våra medmänniskor.

Lars Hermansson