Vad som än händer så vill jag vända mig till dig…

För 10 år sedan släpptes Withney Hustons låt: I look to you. Titeln är lite svåröversatt till svenska – det närmaste jag kan komma är någonstans mellan Jag vänder mig till dig och jag söker dig. Låten har blivit kvar hos mig alla dessa år och jag har särskilt spelat den när livet känts lite eller väldigt svårhanterligt.

I en intervju som jag hörde fick Withney frågan om vem ”You” i låten syftar på.  Whitney berättade att ”you” kan syfta på dig själv – att du vänder dig till din inre styrka, men det kan också syfta på den du älskar eller någon annan du har  förtroende för. När Whitney får frågan om vem ”you” är för henne själv så säger hon att för hennes del är det Gud som hon vänder sig till.

Jag vet inte om du gett ditt allt som Withney beskriver det i sin låt. Oavsett så kommer de allra flesta av oss någon gång i livet till en punkt när vi är vilse och inte riktigt vet vem vi ska kunna vända oss till. Kanske handlar det om en förlust, om en kris du nyligen drabbats av, ytterligare en återvändsgränd som du inte ser hur du ska ta dig ur eller att du inser att din livs stora längtan aldrig kommer bli besvarad. När du befinner dig mitt i detta är det lätt att fastna i modlöshet och hopplöshet, kanske är det så drastiskt att livet inte längre känns värt att leva. När livet visar sig från den tuffa sida på detta sätt så går det liksom inte att ta sig i kragen och gaska upp sig, det är liksom utom räckhåll för dig att se till att du ska kunna se till att må bättre igen. Då räcker det inte alltid att vända sig till sin käraste eller till någon annan i ens närhet. Det finns ändå hopp och någonstans är det just detta som Withney sjunger om. Då kan du nämligen vända dig till Gud och ärligt söka honom som inget hellre vill än att just sätta dig fri, att låta ditt liv få lysa igen. Du kanske tycker att jag gör det banalt – men tänk om det är så banalt att det finns en Gud som älskar dig och som till råga på allt är Ljuset som lyser i mörkret som lyser så starkt, att ditt svartaste mörker aldrig kan övervinna det.

När ditt livs melodi har tagit slut eller när du går på en större eller mindre nit vänd dig till Gud och lyssna. Jag skulle nämligen inte bli förvånad om du i honom finner en djupare ton, en ton som bär dig igenom mörkret och ut i ljuset. Jag säger inte att så fort du vänder dig till Gud och söker honom så går ditt liv från mörker till ljus – så enkelt är det inte. Men när du ärligt söker Gud så möter Gud dig. I honom har du en vän som aldrig sviker, en hand att hålla igenom livet alla stormar och ett ljus som lyser starkt och klart också när du inte har någon kraft eller möjlighet att hålla det lysande. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.

Om du har möjlighet lyssna gärna på låten och kanske är det så att ”I look to you” nu eller om ett tag kan få bli de ord som du vänder dig till Gud med. När du tar ett steg för att närma dig honom så kan du vara trygg med att han kommer att närma sig dig. I ett av breven i Bibeln står det nämligen följande löfte: Närma er Gud och han ska närma sig er.

Frida Blomberg