Tänk om Gud finns – i så fall angår det dig…

Tänk om det är så att Gud inte bara är ett ”hitte-på” utan att Gud verkligen finns på riktigt. Om så är fallet så angår det ju alla på hela den här planeten, då angår det ju dig. Och om det angår dig, ligger det ju också i ditt intresse att ta reda på mer om vem denne Gud är.

För flera, flera tusen år föddes en liten pojke som hette David. När han växte upp så ägnade han sig åt att vakta sin pappas får. Den lilla herdepojken David får i sitt liv ta det enorma klivet från ett av sin samtids lågstatusjobb rakt in i det glansfulla livet i maktens korridorer. David blir kung i Israel. När denna kung från förr ska beskriva Gud så gör han det genom att skriva en sång med utgångspunkten i herdeuppdraget – hela denna sång kan du läsa i psalm 23 i Bibeln.

Davids svar på frågan om vem Gud är – är att Gud är din herde. Vad säger då det om Gud? (1) Jo att Gud inte är rädd för att ta sig an ett lågstatusjobb, inte rädd för att smutsa ner sig – särskilt tydligt visar Gud det genom att avsäga sig sin totala makt och kliva in i sin egen skapelse. Det är Julens budskap att Gud i det lilla barnet Jesus blir människa och lever här under samma mänskliga villkor som alla andra. (2) Herdeyrket var också ett arbeta på liv och död – om någon fara hotade fårhjorden så var det herdens uppgift att till varje pris beskydda fåren, ibland med livet som insats. Också denna del av herdeuppdraget säger något om Gud, som älskar den här världen, dig inkluderad, så enormt mycket att Gud är beredd att ge sitt liv för att du ska få leva.

OM det är sant att Gud är din herde, så skulle det också innebära att du är ett får. Vad säger då det om dig? (1) Ett får är helt fri i förhållande till vad andra kan tycka och tänka om det som fåret vill göra, helt fri att vara den som hon är skapad till – Gud vill alltså hjälpa dig att bli totalt fri. (2) Fåret har allt hon behöver hos herden – Om Gud får vara din herde så saknar du inget – hos Gud har du allt du kan tänkas behöva, du kanske inte håller med – kanske har du en lång lista med grejer som du saknar. Men hör här vad Gud erbjuder dig: mat och vatten – du behöver aldrig hungra kroppsligt eller själsligt, du får kraft för varje dag, ja inte bara det, Gud vill reparera din själ. I Guds närvaro får du känna dig helt trygg. Du erbjuds ledning på den livsväg där du går – både inför små och stora val och när ditt inre är tomt och mörkt vill Gud överösa dig med sin godhet och med vissheten om att ditt liv är meningsfullt. När du är stressad och inte riktigt vet hur du ska ta dig ur det snurrande ekorrhjulet kan du vända dig till Gud och då har han berett en viloplats åt dig. (3) Gud bjuder inte bara på en massa goda gåvor – han välkomnar dig dessutom hem till sig själv. Du som känner sig rotlös och hemlös – hos Gud har du ett hem. Du som i vanliga fall döljer ditt inre bakom masker och fasader – hos Gud kan du vara dig själv fullt ut. (4) När det är din tur att gå ur tiden, så behöver du inte gå den vandringen själv. Herden alltså Gud själv har lovat att vara med dig alla dagar och på andra sidan döden har han förberett en plats åt dig – han välkomnar dig i sitt eviga hem.

Vill du göra Gud till din herde? Vill du låta honom göra dig helt fri att vara den du är? Vill du låta Gud förse dig med det som du i ditt hjärta längtar efter, vill du få visshet om att du inte behöver gå ensam ur tiden, utan att du då välkomnas in i Guds eget hus, i så fall kan du be med i denna enkla bön:

Gud tack att du vill vara min herde och att du har allt jag behöver. Tack att du älskade mig så enormt mycket att du sände din son Jesus hit för att rädda mig. Tack att jag får lägga mitt liv i din hand och att jag nu får öppna mitt hjärtas dörr för Jesus och bli en kristen. Tack att jag är ditt älskade barn och att jag får börja lära känna och följa dig.

Har du frågor och funderingar så är du varmt välkommen att höra av dig

Med önskan om en välsignad advents & jultid
Frida Blomberg