Kom och ät du som hungrar

Vid ett tillfälle när Jesus mötte flera tusen människor slår insikten om allas hunger ner som en blixt från klar himmel. Den stora frågan är: hur ska alla dessa människor få mat mitt i ödemarken?

Filippos en av Jesu vänner räknar på att 200 denarer, alltså åtta månadslöner, kanske skulle kunna räcka till en liten bit bröd per person. De befinner sig alltså mitt ute i ödemarken och det är långt till närmsta affär, hela företaget verkar omöjligt. Om nu Filippos skulle kunna skramla ihop 200 denarer, så återstår ändå att ta sig den långa vägen till en eller många affärer som har så mycket bröd att sälja. Därefter skulle de behöva låna kärror och lastdjur att frakta allt detta bröd till den öde trakten där de befinner sig, det skulle ta enormt lång tid. Situationen känns helt klart omöjlig. Mitt i allt detta kommer en annan av Jesu vänner nämligen Andreas. Han har med sig en liten kille med fem bröd och två fiskar. Det är inte utan att det känns lite skralt att ge som mat till många tusen människor – Känslan av otillräcklighet är överhängande.

Jag vet inte hur du har det i ditt liv, om det finns många munnar som du behöver mätta rent fysiskt eller kanske på annat sätt. Jag vet inte om du somnar mätt varje kväll eller om du även fast du  egentligen aldrig behöver gå hungrig ändå dras med en känsla av hunger. En hunger som liksom  gnager på insidan.

Vad gör Jesus i det här läget? Han säger åt alla dessa tusentals personer att slå sig ner i gräset i grupper om 50 eller 100 personer. Han tar emot fiskarna och bröden från den lille killen, som ingen annan räknar med. Så tackar Jesus Gud och delar ut åt alla så mycket de vill ha. Alla åt så att de blev mätta, ja det berättas att det blev 12 korgar fulla med bröd över.

Nu kanske du tänker – ett sådant under är ju omöjligt – ja det håller jag med om, mänskligt sett är det totalt omöjligt, matematiken går ju inte ihop. Men tänk om det är så att det finns en Gud som har skapat hela universum. Om det är sant så är det ju en baggis för samme Gud att göra denna lilla omöjliga sak och att låta tusentals människor blir mätta på fem bröd och två fiskar, eller hur tänker du?

Så många människor i vår värld hungrar, många svälter rent fysiskt. I vår del av världen sitter hungern oftare på insidan. Vi försöker fylla hungern med mat kanske rent av frosseri, med karriär som går spikrakt uppåt, med att shoppa det allra senaste och ha de allra sjystaste prylarna, kläderna eller bilarna. Men hur mycket vi än stoppar i oss eller roffar åt oss så infinner sig aldrig den efterlängtade mättnadskänslan, hungern finns kvar.

Du som hungrar – Ta chansen! Vänd dig till Jesus med din hunger. Min kristna tro säger mig att det bara är Jesus som kan fylla din inre hunger och hör här; Jesus längtar efter att få mätta dig på djupet av ditt liv. Jesus ger dig inte bara en liten bit bröd han är generös och ger dig så mycket du orkar äta och till honom är du välkommen dag efter dag – han vill låta din mättnadskänsla infinna sig varje dag.

Kom och ät du som hungrar
…Se en väg för dig som längtar ligger upplyst av hans nåd
All vår längtan besvaras i ett heligt ögonblick
Se vilket djup som den kärleken bär aldrig kan vi ösa brunnen tom
Se vilken nåd som den kärleken bär, Gud har bjudit in och sagt kom.

Frida Blomberg