Alltid där

Så länge jag kan minnas så har Gud varit en självklar del av mitt liv. En kväll när jag var liten och jag  av någon anledning var arg på mina föräldrar, så vet jag att jag tänkte att det är ju inte Guds fel att mamma o pappa är dumma, så aftonbönen ville jag ändå be. Tron var min egen i väldigt tidiga år och jag är så enormt tacksam för det. För mig är Gud en som alltid finns där. Så länge jag kan minnas så har Gud varit en självklar del av mitt liv. Min övertygelse är att oavsett vad framtiden har i beredskap så kommer Gud alltid finnas där och det är en enorm trygghet. Det gör inte att livet bara blir enkelt, lätt, ljust och härligt. Ibland är livet i Jesus efterföljelse riktigt svårt och oavsett om du är kristen eller ej har livet sina mörka dalar och tuffa brottningskamper. Just i dessa mörka dalar när jag inte orkar så blir Guds kraft så mycket större och jag får vara buren av Gud själv.

I sommar är det 10 år sedan jag blev färdig pastor – om man nu kan bli färdig – då i augusti 2008 var jag i vilket fall redo att börja arbeta som pastor. Inte långt efter att jag börjat min första pastorstjänst så hade jag mitt första möte med min 2:e andlige vägledare. Vid detta tillfälle utmanade hon mig att lyssna på Gud. Jag tog utmaningen på allvar – jag stängde av alla störningsmoment – telefon, TV, musik m.m. och satte mig i den vita lite halvdassiga soffan i vardagsrummet i min lägenhet i Tibro och frågade Gud: Vad vill du säga till mig? Sen blev det tyst eller inte helt tyst, jag noterade att bilarna åkte förbi på Skövdevägen utanför – jag satt kvar – jag hörde grannen som grejade på andra sidan väggen – jag satt kvar och lyssnade och efter en stund så hörde jag rösten som jag kände igen från prediko- och andaktsförberedelser. Skillnaden var att denna gång sökte jag inte Gud för att han skulle ge mig något att ge vidare till någon annan – denna gång sökte jag Gud för att låta bönen bli det samtal som den är tänkt att vara.

Jag är så enormt tacksam för denna utmaning och sedan dess har jag och Gud fortsatt vårt samtal. Jag skulle önska att jag gav det samtalet mer tid – men jag är så tacksam för alla gånger som jag frågat Gud en fråga som jag verkligen velat ha svar på och så har jag ganska snart eller lite senare fått ett svar. Ofta kommer svaret på ett helt annat sätt än vad jag tänkt, men det är så mycket mer mitt i prick än vad jag någonsin skulle kunna räkna ut. Orden från Gud landar hos mig som helt färdigformulerade tankar och de ger mig så enormt mycket. Tänk att få ha ett samtal med universums Herre och skapare – om du inte redan har det – så ta chansen du med och börja det samtalet.

Jag hade redan lärt känna rösten genom mina förberedelser, kanske hade jag ett litet försprång. Har du inte börjat lära känna rösten så kan det ta lite tid. Men jag lovar dig, det är värt all tid som behövs. När du lär känna Guds röst och får ett samtal med honom och får erfara att han alltid finns där, då anar vi att äventyret med Gud bara har börjat.

NU utmanar jag dig att stänga av alla störningsmoment och fråga Gud: Vad vill du säga till mig? Min bön för dig är att du som sedan länge låtit det samtalet tystna får erfara att det väcks till liv igen och att du som aldrig samtalat med  Gud får lära känna hans röst och börja det samtal som kommer förvandla och berika ditt liv mer än du anar.

Frida Blomberg