Alla ska med

När vårsolens värme äntligen nått oss är det lätt att minnas barndomens utomhuslekar på skolans raster. Ofta sattes fotbollslagen samman genom att två duktiga och dominerande killar valde lag. De bästa valdes naturligtvis först, och de övriga i fallande ordning. Själv kom jag oftast bland de allra sista. Det var inget som höll mig vaken om nätterna, fast något gjorde det nog med mitt självförtroende. Men jag fick i varje fall vara med och så är det inte för alla.

I det sammanhanget kommer jag att tänka på Jesu ord i Matt. 22:14
”Många är bjudna, men få är utvalda.” – Vad menar Jesus med de orden?

Är det så att några blir uteslutna även från Guds fest?

Nej, jag tror det är som på skolans raster. Någon säger ”följ med ut, så sparkar vi boll”.

Alla får vara med, men bara de som väljer att följa med ut kan bli valda till något lag.

Gud kallar oss att följa Jesus! Alla kan säga ja till hans kärleksfulla gemenskap. Men det behövs ett positivt svar från dig och mig för att kunna tillhöra den utvalda skaran.

Johannes skriver om Jesus att: ”åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn”.

Det finns många som alltid lämnas utanför, beroende på hur man ser ut, varifrån man kommer eller på andra sätt inte passar in. Mina erfarenheter från senare år handlar mest om personer med funktionsnedsättningar. Bland dem finns det många som lätt hamnar utanför normen, men det finns många fler som inte får det utrymme de förtjänar.

Jag tror att den kyrka där jag tjänar Kristus är inkluderande. Det jag lagt märke till är att människor blir sedda och uppmärksammade. Alla får vara med. Jag hoppas det ska förbli så, eftersom jag är övertygad om att allt det underbara Jesus gjort för oss gäller alla människor.

Förresten har jag fått min personliga revansch. Efter 47 år då det inte känts roligt med idrott pga bristande förmåga, har jag de senaste tio åren kommit igång att träna regelbundet. Det får mig att må bra. Och även om jag inte är det minsta snabb, har jag ändå ibland fått bättre tider än många jag trodde skulle vara kvickare.

Lars Hermansson